PINAKOTHEEK @MartinKageling

PINAKOTHEEK



Een substantieel deel van de categorie wordt ingenomen door kwatrijnen die gebaseerd zijn op schilderijen. Aanvankelijk nog verspreid voorkomend, nemen ze later in aantal toe, om te eindigen in een aparte afdeling binnen de categorie, onder de titel PINAKOTHEEK,
De schilderijen-kwatrijnen zijn alle voorzien van de volgende gegevens:
 – (Volledige) titel van het schilderij,
 – Jaar van ontstaan,
 – Naam van de maker en diens jaartallen,
 – Genre-aanduiding of stroming of stijl –  in elk geval een bepaalde vorm van categorisering.
Verder hoort bij de PINAKOTHEEK de stille aansporing te proberen een afbeelding van het schilderij te gaan bekijken, of het schilderij zelf,  indien dit tot de mogelijkheden behoort.
De welwillende lezer moet dit maar met enige ironie opvatten, als een soort spel, een quiz.
En ieder mag al dan niet de eigen spelregels erbij verzinnen, zolang het maar een spel mét de regels is en niet de regels voor het spel.
De schilderijen behoren ook allemaal tot de canon van 'bekende' werken. Het tragische lot van zulke 'populaire klassiekers' is dat niemand er meer echt aandacht aan besteedt, omdat ze op koekblikken en paraplu's worden afgedrukt. Hetzelfde geldt voor de muziek en de poëzie. 'Zwerversliefde' van Adriaan Roland Holst blijft een prachtig gedicht, 'De Vier Jaargetijden' van Antonio Vivaldi blijft een verzameling stralende vioolconcerten. Hun populariteit mag niets te kort doen aan hun zeggingskracht.
Er zijn mensen, liefhebbers van de Schone Kunsten, die al sinds hun jeugd ansichtkaarten verzamelen van schilderijen. Je ziet hen bij musea in de shop en dan zie je hen weglopen met een bruin museumzakje in de hand, vol nieuwe aanwinsten. Soms hebben die mensen thuis schoenendozen met die kaarten staan. Die schoenendozen zijn dan bekleed met papier vol William Morris-motieven.  En er staan kaartjes tussen de schilderijenkaarten met jaartallen of een alfabetisering.
De hier gepresenteerde PINAKOTHEEK is te vergelijken met zo'n schoenendoos, alleen in woord in plaats van beeld.

Comments

Popular Posts